Pipari- ja soodataikinakoristeita!


Näin Facebookin leivontaryhmässä käydyn keskustelun siitä, kuinka monen perheessä piparkakkutalot syödään ja kuinka monen perheessä ne heitetään roskiin joulun jälkeen. Yllätyksekseni monikaan ei piparkakkutaloaan syö vedoten sen pölyyntymiseen. Iso vaiva, hetken ilo ja sitten roskiin. Voisikohan tässä toimia pipareiden leivonta vasta lähempänä joulua, ettei pölyä ehtisi kertyä niin paljoa.. Osa taas kertoi säilyttävänsä piparitalonsa vitriinissä, jotta pöly"haitoilta" vältyttäisiin. 

Meillä tehtiin tänä vuonna piparkakkutalon sijaan piparikuusi ja osasta pipareista tehtiin koristeita, jotka kiinnitettiin pöydän yläpuolella olevaan isoon kranssiin. Iso kranssi löytyi Koiramäen Pajutallista ja se oli kuin tehty tätä ideaa varten. Piparkakkutalon väkertämisen sijaan halusin väkertää jotain muuta, ja piparikuusi kuulosti yksinkertaisen houkuttelevalta. 

Niin, ja eiköhän meiltä näille syötäville koristeille löydy syöjät jo ennen joulua :)Piparikuusta oli mukava kasata, mutta se lähti todella helposti menemään vinoon, vaikka läheltä katsottuna luulikin tekevänsä suoraa jälkeä. Kuusi kootaan eri kokoisista tähdistä alkaen isoimmista ja päätyen pienimpään latvatähteen. Tähtiä varten voi tulostaa netistä paperiset tähtimuotit, löydät osan muoteista täältä ja toisen osan täältä. Piparikuusta varten täytyy tähtiä tehdä muotilla useampia, ellei halua hyvin matalaa puuta. Tein tähdet kaksi-kolme kertaisena ja silti jouduin laittamaan tähtikerrosten väleihin tavallisia pipareita antamaan lisäkorkeutta. Koristelussa on käytetty pikeeriä, talvisia koristerakeita sekä karkkeja.

Parasta pipareiden koristeluun on ehdottomasti pikeeri. Se on parempaa kuin yksikään kaupan valmiskoristeluaine, koska se on niin kuohkeaa ja helposti käsiteltävää. Ohjeen pikeerin valmistamiseen löydät täältä: https://emilianaitta.blogspot.fi/search?q=pikeeri . Tein näitä koristeluja varten tuplasatsin pikeeriä, josta osan värjäsin mustaksi, osan punaiseksi ja osan jätin valkoiseksi. Isoja, näyttäviä ja hieman erikoisempia piparimuotteja löytyy mm. kakkutarvikeliikkeistä. Omat muottini ovat Confetista.

Soodataikinakoristeita
Soodataikinaakoristeiden tekoa kokeilimme esikoisen kanssa ensimmäisen kerran. Soodataikinaan tulee vain vettä, maissitärkkelystä ja soodaa ja siten se on myös myrkytöntä ja turvallista lasten käsitellä. Taikinan valmistus on helppoa ja nopeaa, mutta mielestäni taikinan työstäminen ei sitten enää olekaan ihan niin helppoa. Jos taikinasta leipoo kaulimella liian ohutta, se rikkoutuu helposti ja jos taas siitä tekee paksua, tarvitaan taikinaa ainakin tupla ellei triplasatsi, mikäli koristeita haluaa vähääkään enemmän. Mutta ihan kokeilemisen arvoinen idea ja oman jännityksen näiden tekemiseen tuo koristelu, sillä soodataikinaan voi painaa kuvioita vaikka rakkaasta mummon pitsiliinasta.


Soodataikina

1dl maissitärkkelystä
2 dl soodaa
1,25 dl vettä

Tarvitset vielä:
puulastan
puutikku/pilli
kaulin
piparimuotteja
pitsiliina tms. kuviollinen pinta

Lisää kaikki aineet pieneen kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä seoksesta puuromaista, mutta älä anna sen paksuuntua liikaa. Kun taikina alkaa kiinteytymään, voit puulastalla painella taikinan yhdeksi möykyksi, laittaa kostean liinan kattilan päälle ja antaa taikinan jäähtyä. 

Kun taikina on jäähtynyt, kauli siitä noin puolen sentin paksuinen levy. Käytä maissitärkkelystä apuna leivonnassa, jotta taikina ei tartu leivonta-alustaan kiinni. Paina taikinasta piparimuottien avulla koristeita ja tee niihin reijät puutikulla tai isompia reikiä saa tehtyä myös pillillä. Siirrä koristeet kuivumaan huoneenlämpöön yön yli tai kuivata niitä uunissa noin 80 asteessa yksi tunti. Kuivuneita koristeita voi halutessaan myös maalata. Pujota lanka reijästä aseta koristeet vaikka kuusen roikkumaan.

Kommentit

Suositut tekstit