Mansikkatäytekakku ja kinkkuvoileipäkakku -juhlapöydän varmat suosikit!

Juhlimme viime kuussa kuopuksemme 1-vuotisjuhlia ja halusin tehdä sinne hyvin perinteiset ja kesäiseen teemaan sopivat kakut.  Itse miellän mansikkakermakakun ja kinkkuvoileipäkakun perinteisiksi juhlapöytien kuninkaallisiksi, ja vaikka näiden kakkujen (varsinkin voikkarin) eteen joutuu vähän rehkimään, niin halusin silti tehdä juuri nämä kakut.
Juhlien "pääkakut"

 En ollut tyytyväinen viimeksi kuopuksen ristiäisiin leipomaani Ulla Svenskin hehkutettuun "tätä rakastaa koko perhe" -kinkkuvoileipäkakkuun, josta maksapasteijan maku puski liikaa läpi. Kyseinen voikkari oli myös kuivahko eikä omia makuhermojani voileipäkakussa hivele tummavuokaleipä, vaan paras lopputulema tulee pelkästään vaaleasta täysjyväleivästä, ei tumman ja vaalean sekoitukseta. Mutta nämä ovat tietysti makuasioita ja jokainen leipuri tyylillään. Tämä kakku on alunperin Pullahiiren käsialaa, mutta siitä muokatun version löysin Baking of -blogista.

Mielestäni niin suolaisen kuin makeankin kakun kolme tärkeintä ominaisuutta ovat riittävä kostutus, maistuva täyte ja maistuva kuorrute. Jos jokin näistä kolmesta seikasta ei toteudu, sen huomaa heti ekassa suupalassa. Sitä on tietysti omista kakuistaan hyvin kriittinen, mutta kun huolehtii että nämä kyseiset kolme seikkaa toteutuu, niin pääsee lähelle täydellistä makuelämystä. Tästä kinkkuvoileipäkakusta tuli nyt luottoreseptini, sillä se onnistui sen verran hyvin. 



Kinkkuvoileipäkakku

2 isoa ja 1 pieni pussi täysjyväpaahtoleipää

Täyte 1:
300 g kinkkua
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g yrttituorejuustoa
150 g creme fraichea
1 suolakurkku
ruohosipulia oman maun mukaan
ripaus mustapippuria

Täyte 2:
1 paprika
200 g kurkkua
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g yrttituorejuustoa
300 g creme fraichea
ruohosipulia oman maun mukaan
ripaus suolaa ja mustapippuria 

Kostutus:
n. 3-4 dl kasvislientä

Kuorrutus:
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Koristeet:
kinkkua, salaatinlehtiä, syötäviä kukkia, viinirypäleitä,
nippusipulin vartta, rosepippureita jne.


Leikkaa leipäveitsellä paahtoleivistä reunat pois. Pilko ensimmäistä täytettä varten kinkku, suolakurkku ja ruohosipuli pieniksi paloiksi. Sekoita hyvin tuorejuustojen, creme fraishen ja mausteiden kanssa. 
Tee toinen täyte erilliseen kulhoon. Pilko paprika, kurkku ja ruohosipuli pieneksi silpuksi ja sekoita muiden ainesten kanssa huolellisesti. 

Leikkaa iso pala tuorekelmua ja aseta suurehkolle lautaselle tai tarjottimelle. Asettele ensimmäinen kerros paahtoleipiä ja kostuta pullasutia käyttäen kasvisliemellä. (voit siis itse määritellä minkä kokoisen ja korkuisen voileipäkakun tahdot). Levitä jompaakumpaa täytettä leipien päälle. Asettele toinen kerros leipiä täytteen päälle ja kostuta jälleen kasvisliemellä. Levitä toista täytettä leipien päälle ja jälleen yksi kerros leipiä, kostuta jne. Jatka niin kauan kuin leipiä ja täytteitä riittää. Kääri voileipäkakku tiukasti tuorekelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa ainakin vuorokausi, jotta kakku ehtii maustua.




Äidin kulta 1v. <3


Mansikkakakku sisälsi kolminkertaisena Kinuskikissan mehevän vaalean levykakkupohjan gluteenittomana (mikä kieltämättä oli aika haastava saada pidettyä kasassa näin isossa kakussa) yhdistettynä Helsingin Sanomien järjestämään "Suomen paras mansikkakakku" -kilpailun voittaneeseen Pullahiiren mansikkakakun täytteeseen. Tulos oli suussa sulavan herkullinen <3 

Niin ja löytyypä kakusta myös kakkutarvikeliike Confetista tilaamani syötävä kakkukuva, jonka tilasin sähköpostitse lähettämällä kuvan lapsestani sähköpostin liitteenä ja kuvaan toivoin punaisella tekstin "Onnea Eliel!" Lue aiheesta lisää Confetin omilta sivuilta täältä. Kakkuun tilaamani kuva on taitavan valokuvaajan Tarja Sirkiän tarjasirkiaphotography tuotos pojastani ja mielestäni tuo vintage-henkinen kuva punaisine poskineen sopi täydellisesti mansikkakakkuun :)) Tarja muuten kuvaa mm. idyllisessä navetta-studiossaan ihania vintage-kuvia -suosittelen!

Kommentit

Suositut tekstit