Helppo joululimppu!


Haluaisin vähän rikkoa myyttejä leivän teon vaikeuksista. Mielestäni on ihan yleinen luulo, että leivän leipominen olisi kovin työlästä ja vaikeaa. On keksitty erilaisia leipäkoneita helpottamaan "kovin vaivalloista" leivän tekoa eikä monikaan edes halua kokeilla leivän leipomista juuri valloillaan olevan harhaluulon takia. Kun on hyvä resepti, mitä noudattaa huolella, niin en nyt ihan heti keksi miten silloin voi mennä kovin pieleen.. Mielestäni leivän leipominen on jopa paljon helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin esimerkiksi pullan leipominen. Onkohan muuten vielä keksitty pullakonetta? :D Joka tapauksessa tässä tulee todella helppo ohje, jolla saa ihanan herkullista itsetehtyä joululimppua vaikka joulupöytään ja miksei jo aiemmin kaikille meille joulufaneille <3

Helppo joululimppu

Ainekset:
7,5 dl piimää
1 pkt (50g) tuorehiivaa
1 dl tummaa /leipäsiirappia
1 rkl suolaa
1,5-2 tl aniksen siemeniä
1,5 tl fenkolin siemeniä
0,5 tl pomeranssinkuorta
8 dl ruisjauhoja
8 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
0,25 dl siirappia
0,25 dl vettä

Hienonna aluksi fenkolin ja aniksen siemeniä hieman pienemmiksi esim. morttelissa ja halutessasi mittaa mausteet (suola, anis, fenkoli ja pomeranssinkuori) valmiiksi pieneen kulhoon, samoin siirapin voi mitata desimittaan odottamaan.

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa, mutta huom! älä kuumenna liikaa. Piimä kuumenee nopeasti ja tarkkaile ettei se mene kokkareiseksi. Murenna hiiva lämpimän piimän joukkoon ja kun hiiva on liuennut, lisää siirappi ja mausteet.

Lisää jauhoja taikinaan vähitellen ja alusta taikinaa joko käsin tai monitoimikoneen taikinakoukulla. Anna taikinan kohota rauhassa vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta kolme limppua ja anna niiden kohota vielä liinan alla noin 15-30 min. Paista limput uunin alatasolla 200 asteessa n. 30-40 minuuttia, uunista riippuen.

Sekoita vesi ja siirappi ja voitele siirappivedellä leivät paistamisen loppupuolella (noin 20min kohdalla) ja toistamiseen heti uunista ottamisen jälkeen. Voilà! Limput ovat valmiita ja näin helppoa se oli! :D

Kommentit

Suositut tekstit